Składniki:
2 szklanki drobno startej cukinii
2-3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki musu jabłkowego
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Tortownica o średnicy 22 cm
1/2 łyżeczki oleju kokosowego do wysmarowania tortownicy
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Tortownicę wysmarować olejem i lekko posypać mąką. Do garnka wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon oraz cukier i dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia.
Z cukinii odcisąć nadmiar wody, a czekoladę drobno posiekać.
Dodać odciśniętą cukinię i czekoladę do ciasta. Wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy.
Piec około 30-40 minut. Po tym czasie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Pozostawić w tortownicy do ostudzenia.
Zrobić polewę:
W garnuszku rozpuścić olej kokosowy i czekoladę. Lekko przestudzić.
Rozsmarować równomiernie na cieście.
Podawać z filiżanką ulubionej herbaty.
S m a c z n e g o :-)
PS. Przepis pochodzi ze strony www.lepszysmak.wordpress.com
Dodaję do akcji:

Zgadzam się - to bardzo dobra i przyjemna terapia :)
OdpowiedzUsuń