niedziela, 7 września 2014

Tarta budyniowo-porzeczkowa "W to mi graj" ;-)


Nie wymaga pieczenia. Pyyycha :-)

Składniki:
Spód:
150 g herbatników maślanych
4-5 łyżek wiórków kokosowych
100 g oleju kokosowego lub masła + pół łyzeczki do wysmarowania formy

Wierzch:
1,5 szklanki mleka sojowego
1 czubata łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czerwonych porzeczek
Tortownica o średnicy 20 cm
Listki mięty lub bazylii do dekoracji

Wykonanie:
Olej (lub masło) roztopić w garnku. Herbatniki rozkruszyć (np. w blenderze).
Do płynnego oleju wsypać herbatniki i wiórki kokosa i dokładnie wymieszać.
Wysmarować tortownicę olejem.
Gotową masę herbatnikową wyłożyć do tortownicy i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
Przygotować budyń: W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i wanilię. Pozostałe mleko zagotować.
Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną mąkę z cukrem i wanilią. Mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.
Przestudzić.
Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z łodyżek.
Wyjąć z lodówki masę herbatnikową i rozprowadzić na niej równomiernie wystudzoną masę budyniową. Ułożyć porzeczki.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Udekorować bazylią lub miętą.
A potem zaprosić przyjaciół na pyszny podwieczorek :-)




Dodaję do akcji:

Jemy polskie owoceOrganizator: Aniko

Ciacho na widelcu

1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda cudownie, taką t bym sobie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.