sobota, 6 września 2014

Kiszone pomidory, czyli przepis na smak lata

Czy pomidory można kisić tak jak ogórki? Okazuje się, że można! Kiedy Rafał Mróz przysłał mi ten przepis, podeszłam do niego bardzo ostrożnie. Ale zdecydowałam się go wypróbować. Efekt mnie zadziwił. Moje pomidory kisiły się trzy tygodnie, dziś otworzyłam słoik, spróbowałam... i dzielę się z Wami przepisem :-)
Podobno doskonale nadają się zupy, będę więc musiała wypróbować :-)

Póki co, podaję przepis na kiszone pomidory.

Składniki na 2 słoiki 1-litrowe:
1 kg małych pomidorów
2 małe kawałki chrzanu
2 ząbki czosnku
2 gałązki koperku
liście wiśni lub czarnej porzeczki
kilka ziarenek gorczycy
2 liście laurowe
1 łyżka soli kamiennej
1 litr wody

Wykonanie:
Zagotować wodę z solą. Odstawić do przestudzenia.
W słoikach umieścić surowe, nie sparzone pomidory (ostrożnie, bez ścisku).
Następnie do każdego słoika dodać przyprawy: po jednym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, po jednej gałązce koperku, liściu laurowym, wiśniowym i gorczycy.
Pmidory zalać ciepłą solanką, tak, aby wszystkie były przykryte.
Zakręcić słoiki.
Przez pierwsze 3 dni trzymać słoiki "na widoku", później odstawić w ciemne miejsce (do spiżarni lub piwnicy).

Pomidory dobre są już po tygodniu kiszenia, a najlepsze po miesiącu. Moje, 3-tygodniowe, były delikatnie zakiszone, lekko kwaśne i intrygujące w smaku :-)



Dodaję do akcji:

PrzetworyOrganizator: Aniko

Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora!

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.