niedziela, 26 grudnia 2010

Kotlety z brukselki

To jest mój autorski przepis:) Myślę, że brukselka jest wciąż za mało doceniana, a trzeba wiedzieć, że jej zgrabne liściaste pączki mają wielką moc zapobiegania nowotworom, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Jest ona też bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, potasu, błonnika i kwasu foliowego.

Składniki:
20 dag brukselki
1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 jajko
bazylia, tymianek, sól, pieprz
oliwa do smażenia

1. Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści i ugotować.
2. Przestudzoną brukselkę zmielić w maszynce do mięsa.
3. Wymieszać brukselkę, kaszę oraz jajko.
4. Dodać przyprawy do smaku.
5. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.