sobota, 25 grudnia 2010

Rozgrzewająca potrawa z soczewicy

Szczególnie zimą powinniśmy tak zadbać o naszą dietę, aby to co jemy, rozgrzewało nas "od środka". Mam tu na myśli jedzenie ciepłych potraw, ale także stosowanie rozgrzewających przypraw (np. imbiru, tymianku, majeranku).

Składniki:
ugotowana soczewica (ok. 1 szkl)
20 dag pieczarek
1 puszka pomidorów bez skórki
sos sojowy (ok. 1 łyżka)
przyprawy do smaku (kilka szczypt): pieprz, kminek, tymianek, imbir starty

1. Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
2. Dodać kminek, sos sojowy, pokrojone pomidory, tymianek, imbir i pieprz.
3. Całość dusić na wolnym ogniu kilka minut, na koniec dodać ugotowaną wcześniej soczewicę i wymieszać.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.