sobota, 25 grudnia 2010

Warzywa w roli głównej

Przepis na bakłażana faszerowanego warzywami.

Składniki
- 2 średnie bakłażany
- 1 duży pomidor
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 25 dag pieczarek
- ok. 30-40 dag mozarelli ale może też być żółty ser (np. gouda)
- 2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś lubi)
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz

można też dodać:
- ulubione zioła np. oregano, bazylię (świeżą lub suszoną)
1. Bakłażany przecinamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy miąższ, tak aby zostawić około 1cm warstwę przy skórce. Wydrążone bakłażany lekko solimy, a miąższ siekamy w średniej wielkości kostkę.
2. Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, pomidora w kostkę.
3. Na oliwie szklimy cebulę (i ewentualnie posiekany czosnek), dodajemy pieczarki i dusimy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy paprykę, miąższ z bakłażanów i pomidora, i dusimy aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Farsz mieszamy ze startym żółtym serem, zostawiając go trochę do posypania po wierzchu. Napełniamy farszem połówki bakłażanów i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą sera.






Krążki z cukinii


To jest bardzo prosty przepis na proste, ale smaczne kotleciki z cukinii.
Składniki:
2 małe cukinie
2 jajka
sezam
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
oliwa do smażenia

1. Cukinie umyć, obrać i pokroić w średniej grubości krążki.
2. Obsypać je przyprawami, przykryć folią i zostawić na około 10 minut.
3. Jajka rozbełtać w miseczce.
4. Następnie każdy krążek cukinii wymacerować w jajku i posypać ziarnem sezamu.
5. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.