Ze szczególną dedykacją dla Marshki... i wszystkich wielbicieli czekolady :-)
Sernik z tofu w wersji czekoladowej.
Składniki:
spód:
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 kostki masła
1 łyżka ksylitolu lub 3 łyżki cukru
masa:
400 g tofu
1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
1 dojrzały banan
4 łyżki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka sojowego
szczypta soli
masło lub margaryna do wysmarowania formy
100 g sera mascarpone
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni.
Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do ostudzenia. Następnie wymieszać z mąką i ksylitolem. Zagnieść ciasto, wstawić na kilka minut do lodówki.
Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem. Spód tortownicy wyłożyć równomiernie ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na 5-8 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tofu, nerkowce, ksylitol, banana i mąki zmiksować. Dodać olej, mleko sojowe, kakao, sól i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Masę "serową" przełożyć do tortownicy na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 45 minut.
Po upieczeniu sernik wystudzić. Na wierzch wyłożyć mascarpone i posypać kakao.
Gotowe :-)
Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno musi być pyszny !
OdpowiedzUsuńJest :-)
UsuńAleż super wysoki :D!
OdpowiedzUsuńWysoki, bo tortownica niewielka (18 cm) :-)
Usuń