środa, 29 kwietnia 2015

Twarożek ze szczypiorkiem i młodymi listkami lipy


Wiosna w pełni :-)
To już ostatni moment aby wykorzystać młodziutkie listki lipy, zanim się zupełnie rozwiną i nie będą już tak delikatne. I koniecznie zrobić z nich pyszną sałatkę lub twarożek.

Składniki na 2 porcje:
150 g twarogu
szczypiorek
kilka - kilkanaście listków lipy
2 garści orzechów włoskich
1 łyżka oleju lnianego
sól i pieprz do smaku - opcjonalnie

Wykonanie:
Listki lipy opłukać, porwać na kawałki lub pozostawić w całości. Szczypiorek i orzechy drobno posiekać.
Twaróg dokładnie wymieszać z olejem lnianym, dodać orzechy, szczypiorek i liście lipy. Przyprawić.

Twarożek jest idealny na wiosenne śniadanie :-)


4 komentarze:

  1. hm, ciekawe... jeszcze nie próbowałam listków lipy, ba... nawet nie wiedziałam, że są jadalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujący przepis. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.