niedziela, 22 marca 2015

Selerowa zupa z jabłkiem

Nareszcie ją mamy! Na razie tylko w kalendarzu, ale jest. Wiosna, bo o niej mowa, rozpoczęła się wczoraj, choć wg tradycyjnej medycyny chińskiej, trwa już od połowy lutego. Jest to najlepszy czas na wiosenne porządki w mieszkaniach, szafach, ogródkach i swoich ciałach :-) Wiosna to najlepszy czas na detoks.
Na tą okazję proponuję lekką, odtruwającą zupę z selera i jabłek. Seler oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii i obniża ciśnienie.

Składniki:
2 średniej wielkości selery
1 niewielki korzeń pietruszki
1 mała marchewka
2 jabłka
1 łyżeczka soli kamiennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka siekanego koperku
1/2 szklanki mleka migdałowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki płatków owsianych
2 litry wody

Wykonanie:
Selery, pietruszkę, marchew i jabłka dokładnie umyć i obrać.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotować wodę z oliwą i solą. Wrzucić starte warzywa i jabłka.
Gotować około 20 minut. Dodać płatki owsiane i sok z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut.
Zdjąć z ognia. Dodać mleko migdałowe. Wymieszać.
Zupę podawać z dodatkiem koperku.




Dodaję do akcji:
Wiosenny detoks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.