poniedziałek, 1 czerwca 2015

Konfitura z truskawek i kwiatów dzikiego bzu

Syrop z kwiatów bzu powoli "się robi", a tymczasem przygotowałam konfiturę z truskawek. Z kwiatami bzu. Zachwycająca :-)


Składniki:
1,5 - 2 kg truskawek
1/2 kg cukru trzcinowego
10 - 15 kwiatostanów czarnego bzu

Wykonanie:
Truskawki oczyścić, obrać szypułki, pokroić, zasypać cukrem.
Kwiaty opłukać, owinąć gazą i na wolnym ogniu gotować razem z truskawkami.
Gdy truskawki się rozgotują, i zgęstnieją przełożyć je do wyparzonych słoiczków.

Przepis pochodzi z książki "Kwiatowa uczta" Małgorzaty Kalemby-Dróżdż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.